Hozzavalok:
150 ml tej
50 g cukor
2 csapott ek. szaritott eleszto
500 g liszt
Csipet so
1 nagy tojas
100 g mazsola
40 g aszalt sargabarack, felapritva
25-25 g aszalt meggy es kandirozott narancshej
175 g marcipan
Maz:
110 g porcukor
1 ek. citromle
Az eredeti recept Delia Karacsonyi konyvebol szarmazik, amit kisse modositottam sajat izlesnek megfeleloen, valamint a teszta sem megfelelo allagu lett a hozzavalok eredeti aranya szerint.
Szaritott elesztovel irtam a receptet, mivel sajnos itt frisshez nem jutok hozza, de ezt lehet helyettesiteni fel kocka friss elesztovel.
Langyos cukros tejben keverjuk el az elesztot, majd hagyjuk allni kb 10-15 percet, vagy amig kb 2,5 centis hab keletkezik a tetejen.
Szitaljuk egy nagy talba a lisztet, adjuk hozza a cukrot, sot majd a tejes-elesztos kevereket es a felvert tojast. Gyurjuk addig amig a teszta el nem valik az edeny falatol. Ha szukseges adjunk meg hozza lisztet vagy keves tejet.
Keverjuk bele a mazsolat, aszalt gyumolcsoket. Lisztezett feluleten alaposan gyurjuk at, amig a teszta rugalmas nem lesz. Takarjuk le egy beolajozott folpackkal es varjuk meg amig duplajara kel. Ezutan ismet gyurjuk at keves liszttel. Nyujtsuk ki kb 25 x 20 centis teglalappa es helyezzuk kozepere a marcipant amit elotte megfelelo hosszusagura sodortunk-lapitottunk. Hajtsuk ra a tesztat es formaljunk belole egy hosszukas kalacsot, majd helyezzuk sutolapra. Ismet hagyjuk kelni, kb fel orat. Kozben melegitsuk elo a sutot 190 fokra.
Ha megkelt, tegyuk a sutobe es sussuk kb 30-40 percig, amig szep piros nem lesz. Hagyjuk kb 5 perig a sutolapon, majd tegyuk at egy racsra hulni.
Keverjuk ossze a citromlevet a cukorral (suru, de folyos allagu kell legyen) es meg meleg allapotban kenjuk a kalacsra.
Keverjuk ossze a citromlevet a cukorral (suru, de folyos allagu kell legyen) es meg meleg allapotban kenjuk a kalacsra.
Hidegen-melegen egyarant finom, nagyszeru reggeli, vagy uzsonna!
Nem erdemes tul vekony szeleteket vagni :))
No comments:
Post a Comment